#32. Interviu cu --Andre (cititoare)

Despre --Andre :


Ca om, nu pot să zic mare lucru despre mine. Sunt o persoană foarte aeriană și uitucă, mereu când cineva îmi cere ceva sau îmi spune un anumit lucru, în următorul moment uit. Pe de altă parte, sunt o fire vulcanică și impulsivă. Niciodată nu stau la discuții când sunt nervoasă, așa ca să mă pot calma lovesc tot ceea ce întâlnesc în raza mea vizuală. Însă, pe lângă toate aceste lucruri, sunt o persoană ambițioasă și unde văd că se poate mai bine, îmbunătățesc. Îmi place să cercetez cât mai mult un subiect anume și să învăț cât mai multe lucruri noi și importante. Sunt loială față de o persoană care știu care mă respectă, iar la rândul meu, respect doar dacă sunt respectată.


Te consider un explorator literar? Ce genuri literare citești ? Care îți place cel mai mult ?


Mă consider un explorator literar, deoarece sunt mereu în căutarea de cărți noi și interesante.


Citesc foarte multe cărți care aparțin genurilor fantasy, SF, dramă, thriller, horror și polițiste.


Genul meu preferat este cel fantasy, deoarece mă poartă cu gândul în locuri pe care niciodată nu mi le pot imagina și mă fermeacă cu misterul său, bine construit de către scriitorul cu pricina.


Numește cinci scriitori în care crezi.


Scriitorii în care cred sunt: M0rphy, saaatuuurn, AnnaFeodorovna, Catsoline și AAnika97, deoarece lucrările lor merită văzute de cât mai multă lume, stând așezate într-un raft, dintr-o librărie.


Care e pentru tine rolul polemicii în viaţa literară? Ce le scrii, în general scriitorilor, în comentariile la cărțile lor ?


De obicei nu prea scriu comentarii de critică la cărțile lor, deoarece sunt o scriitoare la început de drum și nu știu la fel de multe ca ele în ale scrisului. De obicei spun doar cât de mult mi-a plăcut capitolul respectiv sau nimic.


Sinceră să fiu, niciodată nu am fost interesată de discuțiile contradictorii pe tema literară, deoarece eu nu le consideram importante pentru mine. Dacă stau să mă gândesc mai bine, nici acum nu mă interesează de ele.


În condiţiile actuale când ,actul critic capătă dimensiunile unei complexităţi crescânde, care crezi că este adevăratul statut al criticului?


Nu mă consider în măsură să spun cam care ar fii adevăratul statut al criticului în condiția că (,) complexitatea unei cărți crește. Dacă eu aș fii în locul criticului, m-aș pierde printre detalii ca să fac o critică mai amănunțită a unei lucrări complexe.


Te rog să te autodefinești folosind un personaj din carte ta favorită.


Mereu m-am identificat cu Kathrine Swann din cartea "Cronicile Unei SHIRAY" de AAnika97, pentru că ea era uneori stăpână pe situație, dar atunci când cineva se lega de persoanele la care ține își pierdea controlul asupra puterilor și începea să lupte, iar ea cum își pierdea controlul asupra puterilor așa îmi pierd și eu auto-controlul, devenind astfel un întreg uragan de nervi.


Crezi că cărțile, aici pe watppad se scriu la normă ? Te rog detaliază.


Am întâlnit pe Wattpad zeci de cărți bazate pe același clișeu, adică fata cuminte care învață bine și băiatul rău, spaima liceului. De câte ori văd așa ceva nu pot să nu mă enervez, pentru că există scriitori foarte buni, care se lasă de Wattpad din cauza unor cărți scrise prost de fete care abia au împlinit 11 ani.


Ce te deranjează cel mai mult la cărțile citite pe wattpad ?


Nu pot spune că mă deranjează ceva la cărțile pe care le-am citit de pe Wattpad, dar o excepție fac acele fan-fiction-uri despre vlogeri români și fantezii sexuale scrise de tipe mai mici de 15 ani.


Ce înseamnă pentru tine o carte de calitate ?


Pentru mine, o carte de calitate trebuie să aibă originalitate. Poate să aibă personajele foarte frumoase, o descriere bună a acțiunii și o copertă incredibilă, dar dacă nu are originalitate și se bazează pe un clișeu deja întâlnit, cartea aceea nu-mi m-ai trezește interesul pentru a o citi.


Ce sfaturi le-ai da scriitorilor debutanți ?


În primul rând, până și eu sunt o scriitoare debutantă și nu mă pricep la a da sfaturi. Dar, tot ce am de zis pentru fiecare scriitor sau scriitoare la început de drum este să nu se lase de scris, dacă îi place. Drumul pe care îl are de parcurs, este unul greu – mereu a fost și va fii – dar asta nu trebuie să îl/o demoralizeze. Va avea mai mult de câștigat dacă va continua să lucreze din greu, decât să-și abandoneze pasiunea.


Câteva cuvinte adresate cititorilor și scriitorilor.


Tot ce am de spus pentru cititori și scriitori este că dacă au o pasiune pe ceva anume, să nu se lase de ea și să continue să o practice, deoarece nimic nu este mai frumos decât să te bucuri de ele.


~Interviu cu EmanuilMena ~

Comment