#28. Interviu cu NeiaVatoris (cititoare)

Despre NeiaVatoris :


Sunt o persoană care s-a născut cu cărțile în brațe. Am o bibliotecă foarte mare și iubesc clasicii. Mai nou citesc genul fantezie și SF. Sunt o persoană comunicativă și directă. M-am înscris pe wattpad recent, la îndemnul unei prietene care vrea să devină scriitoare. Îmi place să intru în lumea cărților prin intermediul personajelor. Îmi place să fiu în pielea lor și să simt ce simt ele, să trăiesc odată cu ele. 


Cum descoperi cărțile pe care vrei să le citești pe wattpad ?


Am avut noroc că am dat de cartea ta critică. Eu citesc mai întâi criticii și apoi cărțile. Am căutat cărțile de critică de pe wattpad și m-am uitat prin ele să caut să citesc cărți de calitate. Din păcate am observat că și critica e făcută la un nivel destul de jos aici pe wattpad. Cartea ta mi se pare cea mai bună dintre ele și m-a făcut să găsesc unele cărți bune de citit. Nu oricine poate să fie critic.


Cum te atrage un scriitor în lumea lui ?


Din primele rânduri citite la o carte pot să îmi dau seama dacă mă atrage sau nu cartea respectivă. Cartea e un fel de declarație de dragoste pe care o dă scriitorul cititorilor lui. Când citesc o carte uit de tot cea ce mă înconjoară. Eu sunt curioasă din fire și încerc să descopăr autorul prin prisma cărților lui. Dacă în realitate e o fire inteligentă și cărțile lui spun același lucru de spre el. E simplu, cărțile te trădează, își trădează personalitatea, cine ești tu cu adevărat. Pot fi și cărți false, dar pe acelea le simt și nu le citesc.


Cum vezi wattpadul ca un utilizator nou ?


În primul rând îmi place că este gratis. Poți și plăti, dar la o mică parte dintre cărți. Poți să citești multe cărți bune, gratis.


Pe de altă parte am remarcat că este ca o rețea socială, pe care unii scriitori o scurtcircuitează, chiar dacă sunt mediocrii.  Unii se erijează în tot felul de echipe mediocre ca să ceară voturi la cărțile lor personale. Dacă vrei să ajuți autorii de pe wattpad, ajută-i gratis. Prietena mea mi-a spus că majoritatea care fac critică și interviuri cer ceva, adică voturi. În cazul tău e diferit, știu că nu ceri nimic la critică și la interviuri, de aceea oamenii te plac și vor să le iei interviuri.


Nu îmi place literatura pornografică de aici. Eu nu i-aș lăsa să scrie așa ceva pe minori, mai ales, la câte se întâmplă și în societatea noastră. Aceasta nu este o scriere literară, ci o degradare a operei în sine. 


Ce autori citești acum ? Cum îi vezi pe scriitori români contemporani?


Acum citesc seria The Dark Tower a lui Stephen King. M-a atras aceste rânduri la ea :


"I do not aim with my hand; he who aims with his hand has forgotten the face of his father.


I aim with my eye.


I do not shoot with my hand; he who shoots with his hand has forgotten the face of his father.


I shoot with my mind.


I do not kill with my gun; he who kills with his gun has forgotten the face of his father.


I kill with my heart." 


Cât despre scriitori români contemporani nu mă prea atrag în mod deosebit. Epoca marilor clasici a apus și odată cu ea epoca scriitorilor români. Am citit, însă am găsit la ei o mare superficialitate în tratarea temelor și dialogurilor, nu mai există acea profunzime. Mai mult, încearcă să îi copieze pe străini.


Dacă ai călători în timp, în ce epocă ai vrea să te întorci ?


Aș vrea să mă întorc în epoca Renașterii.  În epoca Renaşterii, se dezvoltă burghezia, începe emanciparea ţărănimii, iar nobilimea pierde treptat supremaţia . Peste aceste transformări s-a suprapus şi Renașterea în domeniul culturii, o perioadă de înflorire a artei, literaturii, ştiinţei, gândirii social-politice şi filozofice. E o epocă de „renaştere" spirituală, întemeiată pe reînvierea culturii antice greco-romane, după o lungă perioadă de întuneric şi de decădere. 


Care este cea mai de suflet poezie a ta ?


Dintre sute de catarge de Mihai Eminescu :


"Nențeles rămâne gândul
 Ce-ți străbate canturile,
 Zboară vecinic, îngânându-l
 Valurile, vanturile."


Cum vezi rolul wattpadului în literatură ?


În primul rând văd un dublu rol, unul de formare a viitorilor scriitori și dacă va rezista peste timp, unul de formare a unui curent nou de opinie pentru literatura debutanților. Wattpadul din punctul meu de vedere e un punct de debut pentru mulți scriitori, unde post să testeze reacții la scrierile lor.


Ce poate asigura succesul unui scriitor la public ?


E greu de spus. O carte trebuie să fie de calitate iar scriitorul trebuie să fie capabil să dialogheze cu cititorii, să le ia pulsul, să asculte la ce au de spus și mereu să fie amabili cu ei. Cititorii sunt cei mai importanți, altfel nimeni nu ar mai cumpăra cărțile. Dacă un autor crede că poate să scrie doar pentru el, cum am mai văzut aici pe wattpad, se înșeală amarnic. 


Crezi că tehnologia îl îndepărtează pe om de umanism ?


Normal nu ar trebui să îl îndepărteze. De tehnologie ar trebui să ne folosim să ne facem viața mai comodă și să ne îndreptăm asupra noastră, să avem mai mult timp pentru noi. De multe ori se întâmplă efectul invers, tehnologia îl dezumanizează pe om, mai ales în cazul acelor jocuri pe calculator, care îți răpesc foarte mult din timpul tău pe care ai putea să îl folosești, cunoscându-te pe tine.     


Câteva cuvinte de final. 


Sper să găsesc cât mai multe cărți frumoase de citit și să descopăr cât mai mulți autori români de calitate. Dacă au alți cititori sugestii pentru mine, în sensul de a-mi recomanda să citesc o carte sunt deschisă să le primesc.


~Interviu cu EmanuilMena ~

Comment