#8. Interviu cu DacianSzilagyi (scriitor)

Despre DacianSzilagyi :


De regulă sunt o persoană calmă, care încearcă mereu să facă totul corect, puțin antisocial, destul de amuzant și, sper eu, un model pentru ceilalți. Sunt înnebunit după fotbal, citit și scris, și încerc să combin toate aceste pasiuni, dar e destul de greu. Cât despre scriitorul din mine, pot spune că, fiecare frază sau vers e o mică reflexie a unei calități, sau vreun defect de-al meu.


Ce autori preferi din literatura română și universală ? Ai vreun autor străin sau român care te-a marcat în mod deosebit ?


Deoarece m-a atras în mod deosebit poezia, am admirat mai toți poeții români, însă m-a impresionat cel mai mult Mihai Eminescu, pentru că transmitea orice emoție voia, prin poeziile sale, și mereu îmi puteam găsi inspirație, sau chiar motivație în acestea. De regulă nu prea citesc operele autorilor români, și prefer cărțile străinilor, de aceea le admir foarte mult pe Amanda Quick și Nora Roberts, dar pe viitor o să le dau șansă și cărților "mai românești" :).


Care au fost sursele de inspirație pentru cărțile tale ? Vorbește-ne puțin despre ele


Momentan o singură carte e creația mea, să-i spun așa, pentru că celelalte sunt mai degrabă informative. Pentru volumul de poezii, mă inspir de cele mai multe ori din viața reală, fie a mea, fie a altcuiva. Pot transforma o întâmplare sau un eveniment într-o poezie, e de ajuns doar să am un punct de plecare, iar de acolo începe magia. Pe lângă asta, mă mai inspir și din natură, ceea ce probabil facem toți, sau chiar de la oamenii pe care îi admir. La celelalte cărți pe care le-am scris, și care acum nu mai sunt pe Wattpad din motive personale, mă inspiram din documentare, sau întâmplări istorice, la care adăugam puțin umor.


Dacă ar fi să închizi ochii pentru câteva clipe și să te întorci în trecut unde ai merge și de ce?


Sincer, nu m-am gândit niciodată la asta. Sunt multe mistere și evenimente din trecut care m-au fascinat, și e destul de greu să aleg unul. Totuși o să aleg 2 "momente": să fiu lângă Einstein, pentru a putea vedea cum își trăiește viața unul din cei mai inteligenți oameni, și momentul în care se construiesc piramidele, pentru că sunt prea multe teorii și sunt curios să văd dacă chiar există un adevăr în toate astea.


Cum a fost primită aici, pe wattpad prima ta carte ? Ce ai schimba dacă ar mai fi să o iei de la început pe platformă ?


Nu-mi mai amintesc exact, dar știu că au fost păreri atât pro cât și contra, cum m-am și așteptat. Am încercat să creez viața unui soldat, atât în timpul războiului, cât și înafara lui, ceea ce era cam greu, pentru că încercam să creez o imagine diferită, dar am realizat că nu poți schimba chiar orice, nici măcar într-o carte. Unele lucruri rămân așa cum sunt, chiar dacă sunt într-o carte. Totuși, au fost și persoane care au apreciat ideea, dar puține, motiv pentru care am retras cartea, pentru mici modificări, care încă nu au apărut, din păcate.


Cartea ta, Debut - Volum de Poezii, prin ce surprinde ? Ce teme ai încercat să abordezi în ea ? Ce mesaj transmite cititorilor ?


Sincer, nu știu dacă surprinde cu ceva, dat fiind faptul că e o carte cu poezii, iar acțiunea și personajele sunt destul de inexistente, probabil depinde de gusturile fiecăruia. Am încercat să abordez fiecare temă, însă mi-am dat seama că așa forțez, oarecum, creativitatea mea, iar consecințele erau poezii care fie nu-mi plăceau, fie nu le puteam termina. Am realizat apoi că, dacă mă axez pe o singură temă, sau cât mai puține, ai șanse mai mari se creezi ceva ce-ți place. În mare parte, încerc să scrii ceva romantic, dramatic și realist, dar, dacă am idei, mai abordez puțin și umorul sau filosofia, mai rar ce-i drept. Cred că fiecare poezie de-a mea transmite un mesaj diferit, însă toate au legătură cu tema abordată.


Ce tip de public crezi că îți citește cărțile aici pe wattpad ? Care a fost primul tău critic și ce ai învățat de la el ?


Probabil cei care mă cunosc, și sunt atrași de genul pe care îl scriu eu, sau simpli cititori curioși. Tot ce știu e că primul meu critic a apărut la "Ultimul soldat" (carte pe care am retras-o de pe platformă), iar lucrul pe care l-a remarcat el că ar fi greșit, sau mai bine zis nepotrivit, era blândețea mea, pentru că abordam o temă puțin mai dură, însă, din păcate, nu am reușit să creez și o astfel de atmosferă. Din acea experiență am învățat că acela nu era un stil la care să excelez, însă pe viitor s-ar putea să mai încerc, dar doar atunci când o să simt că sunt pregătit.


Cât de important este sprijinul cititorilor în motivația de a mai scrie ? Ești unul dintre scriitorii care scriu pentru el sau pentru public?


Sprijinul lor e rezultatul succesului meu. Cu cât lumea mă sprijină mai mult, cu atât devin mai bun în ceea ce fac, însă, încerc să nu devin obsedat de asta. Sunt conștient că, pentru a fi sprijinit, trebuie să creez ceva de calitate, care să le placă cititorilor. Nu aștept ca ei să mă motiveze, pentru că asta e ceva ce vine de la sine, însă e adevărat că, de multe ori, îmi prind bine câteva cuvinte frumoase din partea lor la adresa poeziilor mele. Fiind o fire mai puțin socială, la început scriam pentru mine, dar apoi mi-am dat seama cât de utilă e o părere venită de la cineva pe care nu-l cunosc, deoarece e mult mai obiectivă. Mai mereu scriu pentru mine, însă public, de obicei, tot, pentru că sunt bine-venite orice tip de păreri, plus că mesajele transmise de mine pot ajuta multe persoane.


Spune-ne câteva cuvinte despre platforma wattpad, cum te-a influența ea la debut ? Citești scriitori români pe wattpad ? Ce îmbunătățiri ai aduce platformei dacă ai fi fondatorul ei ?


Cred că e cea mai utilă platformă pentru scriitorii care sunt la început de drum, dar și pentru cititori, pentru că aici poți găsi o mulțime de cărți mirifice, fiecare având un farmec cu totul special. Pe lângă asta, poți lega noi prietenii, sau poți întâlni persoane cu care să împărtășești aceleași pasiuni literare, plus că o să ai parte de mult ajutor, dacă ai nevoie. De obicei citesc poezii pe Wattpad, însă am citit, dar nu și terminat :), multe cărți ale autorilor români, și sincer, chiar sunt foarte interesante, și cred că e imposibil să nu găsești ceva pe gustul tău. Ca îmbunătățiri, aș scoate ultimul update, cel cu monedele pentru că, oricât de util ar fi, într-o oarecare măsură, ne limitează libertatea pe platformă. De asemenea, aș scoate și reclamele, deoarece ne încurcă destul de mult. Poate aș îmbunătăți puțin aspectul, pentru că e un pic urât, că altfel nu știu cum să-i spun.


Ce surprize și cărți noi pregătești pentru viitor ? Te gândești să te îndrepți și asupra altor genuri literare ?


Momentan sunt într-un mic "concediu literar", și nu știu mai exact când o să-mi reiau activitatea pe platformă, așa că, cu părere de rău pentru cititorii mei, nu prea am surprize pentru viitor, dar cel mai probabil o să continui să lucrez la volumul de poezii, și e posibil să public o nouă carte anul acesta, ceva epic, dar nu știu mai exact când. Mă gândesc serios să-mi îndrept atenția și spre alte genuri literare, pentru că idei am destule, însă am nevoie de mult antrenament, și sper să reușesc.


La final, te rog să le adresezi câteva cuvinte cititorilor.


Îi apreciez enorm de mult pentru că mă susțin, mă critică și îmi dau idei câteodată. Fiecare vot și comentariu din partea lor e oferte important pentru mine, și sper să nu-i dezamăgesc. Le mulțumesc și pentru răbdarea și înțelepciunea de care au dat dovadă față de mine. De asemenea, îți mulțumesc și ție pentru acest interviu și pentru faptul că mi-ai oferit și ocazia de a experimenta acest lucru! 


~Interviu cu Adda ~

Comment