#3. Interviu cu DorCălător (cititor)

Despre DorCălător :


Sunt un lup român autentic crescut și educat în datina străveche a poporului nostru. Într-o lume în care ne-am pierdut identitatea, eu o cunosc pe a mea.


Care a fost momentul în care cititul a apărut în viața ta ?


De mic copil, când bunicul meu îmi citea povești. Am început și eu să învăț la școală să citesc și apoi am început și eu să intru în acea lume fascinantă a poveștilor. Viața fără să citești e ca o poveste fără pagini. Pentru mine există lumea reala și lumea mea, a cărților.


Ce îți place să citești ? 


Îmi place să citesc mitologie, basme, legende, fantezie. De fapt fantezia este un fel de legendă veche sau urbană. Mai nou ne-am dezis de genurile literare autentice și am importat altele foarte ușor, dar care de fapt sunt tot cele vechi reinventate. Regretul meu cel mai mare este că nu prea găsesc să citesc autori români care se inspiră din basmele noastre tradiționale. Mulți au uitat că de la noi a plecat lupul. Îl aveam în legende de pe vremea dacilor. 


Ce apreciezi la o carte ?


Apreciez o poveste bine spusă, cu personaje bine definite, cu intrigi fine și sofisticate. Îmi place o carte care îmi rămâne pe creier și îmi rămâne acolo până o finalizez și poate o mai citesc o dată. Scriitori scriu pentru noi cititorii, nu îmi plac cei care spun că scriu pentru ei. 


Ce scriitori români citești ?


Îmi place Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Mircea Eliade și Marin Preda. Sunt marii clasici ai literaturii noastre și orice român ar trebui să îi citească.  Dintre contemporani îmi place Mircea Cărtărescu, Augustin Buzura și Igor Bergler.


Cum vezi wattpad-ul ca și platformă de debut pentru scriitori ?


E ceva... mare e grădina domnului și multe specimene sunt în ea. Aici marea majoritate se crede buricul pământului și ei nici măcar nu știu gramatica sau genurile literare. Generația tânără și-a uitat valorile românești autentice. Marea majoritate de cărți sunt un fel de copy-paste. Cred că nu s-a înțeles ideea acestei platforme : să iei scrisul în serios și să te perfecționezi. Sunt la modă cărțile +18 scrise de copii de 13 și 14 ani și cele cu idoli coreeni și chinezi. Nu pot spune că îmi este milă de asemenea specimene, însă vina e acelor care îi citesc. Nu e posibil ca o carte cu 2 pagini de sex să atragă peste 1 mil de view și cele autentice și valoroase nici măcar 500. 


Scara de valori e răsturnată rău de tot aici. Mi-e frică cum va ajunge literatura română, dacă acești copii sunt cei care vor reprezenta poporul nostru în arta scrierii.


Ce sfaturi le-ai da autorilor de pe wattpad ?


Să facă muncă de documentare înainte să scrie. Peste 80 % din românii de aici care se cred scriitori nu știu să scrie corect, nu mai spun să se exprime plastic. Am văzut că, tot acești scriitori îi critică pe alții, dar nu se uită în ograda lor. Și la critică, nu mai spun că este puerilă. 


Ce ți-ai propus să citești pe wattpad vara asta ?


Dacă găsesc niște cărți bune le voi citi, însă prea puține până acum mi-au atras atenția, la noi în tag-uri pe primele locuri sunt cărți care nu se ridică nici măcar la valoarea coperții, iar autorii buni sunt la coada clasamentului.


Știu că ai o campanie prin care vrei să ridici un semn de întrebare asupra tag-urilor prost folosite.Cum ți-ai propus să faci lucrul acesta ?


Simplu, le-am scris mesaje și comentarii autorilor care și-au tag-uit greșit cărțile. I-am întrebat de ce și-au pus tag-urile greșit și le-am enumerat caracteristicile genurilor literare care se încadrează la tag-urile respective. Marea majoritate au recunoscut că au greșit sau că nu știau ce e cu tag-ul acela. 


Le scriam ceva genu :


De ce i-ai pus tag-ul "fantezie" la cartea asta ? Fantezia e un gen literar , este o subspecie a fantasticului, un gen al literaturii fantastice, apropiata de miraculosul folcloric, de mitologia popoarelor, de basme, cu un întreg arsenal de elemente de magie.


Stau și citesc creațiile voastre fantastice și ma minunez cât de jos a ajuns fantezia ca gen literar... Mai mult de fiction nu e. Dragostea nu e fantezie , tagul de fantezie se referă la genul literar de fantezie. 


La final, adresează-le niște cuvinte scriitorilor români.


Lăsa-ți prostiile la o parte, concentrați-vă serios pe ce vă definește ca și scriitori, nu copiați toate prostiile străine, avem și noi identitatea noastră, care trebuie arătată lumii.    


~Interviu cu EmanuilMena~

Comment