#12. Interviu cu J - joannaa0110 (scriitoare)

Despre J (joannaa0110) :


Sunt un om obișnuit, o fire de regulă introvertită și timidă, însă uneori exuberantă (recent mi-am redescoperit firea copilăroasă datorită unui prieten bun). Iubesc oamenii, sinceritatea, prietenia adevărată și cred în dragoste. Am o naivitate asumată, fiindcă am încredere în valorile umane și acord oricui prezumția de nevinovăție. Să nu credeți că nu am avut parte de dezamăgiri și că trăiesc într-o lume roz, din contră, dar am o teorie conform căreia ești ceea ce dai, iar dacă emani energie pozitivă, ți se întoarce.


Ca și scriitor, ce să spun? Am descoperit acestă platformă de mult timp și o lungă perioadă am fost doar cititoare. Din cauza unei conjuncturi personale nefericite am realizat că am nevoie de creativitate în viața de zi cu zi și că cea mai eficientă metodă de a mi-o dezvolta este să scriu. Inițial am fost susținută de o persoană care apoi s-a dovedit cea mai mare dezamăgire, însă îi sunt recunoscătoare. Lucrările mele sunt povești de dragoste cu finaluri fericite, tocmai pentru că încerc să-mi impun o stare de spirit pozitivă și să trec mai ușor peste încercările vieții.


Când și cum ai descoperit pasiunea de a scrie? Ce părere ai despre valul feminin din literatura autohtonă? Aduce el ceva benefic?


Cred că am răspuns în intro în legătură cu felul în care mi-am descoperit pasiunea pentru scris. Femeile au o înclinație spre frumos și o sensibilitate aparte. Cărțile contemporane, cel puțin cele pe care le-am citit, aduc un suflu de vitalitate, însă nu cred că doar sexul frumos este talentat. Nu mă refer la cărțile publicate (sincer, unii dintre bărbații care au publicat au un stil ușor prozaic sau poate eu am nimerit astfel de cărți), dar aici sunt o mulțime de băieți/bărbați talentați.


Am văzut că vrei să îți publici una dintre cărți. Ce îi sfătuiești pe cei ce vor să publice, pe cei încă necunoscuți, de aici? Ai întâmpinat probleme la publicarea cărții ?


În legătură cu publicarea cărții am avut norocul să fiu eu cea contactată de editură. Am constatat că sunt buni profesioniști și că îi interesează foarte mult părerea scriitorului pe care îl implică în tot procesul de publicare. Niciodată nu m-am gândit serios să public până la momentul acela și încă sunt surprinsă. Cred că voi realiza atunci când îmi voi ține cartea în mână. Sfatul meu pentru cei care doresc să publice este să fie perseverenți.


Care sunt amintirile cheie care îți construiesc sufletul, spațiul ideilor, al emoțiilor și sensibilității creatoare? Dacă ar fi să descrii anii copilăriei și să te oprești la un moment asupra căruia merita sa se întoarcă timpul... care ar fi acela ?


Amintirile cheie implică iubirea și armonia din sânul familiei, vacanțele de vară petrecute la bunici într-un sătuc din Ardeal, peisajul idilic. Nu pot alege un moment, fiindcă am avut o copilărie fericită. Poate de aceea mă străduiesc și eu să ofer iubire familiei mele.


Care a fost volumul cu care ai debutat aici pe wattpad ? Povestește-ne despre universul cărților tale. În mare scrii romane de dragoste, de ce acest tip de roman și nu altul ?


Volumul de debut aici este cel ce va fi publicat, ELECTRIZANT. Am descoperit că am nevoie de emoție ca să mă scoată din letargia cotidiană și de aceea îmi place să citesc romane de dragoste și implicit să le scriu. M-a bătut gândul să încerc și altceva, alte specii literare, genuri, fiindcă sunt sigură că asta face un scriitor complex, însă nu am reușit încă să mă mobilizez suficient și nici să scriu ceva să mă satisfacă. Nici de romanele mele nu sunt totalmente mulțumită, pentru că, din punctul meu de vedere, un scriitor mulțumit se plafonează, nu-și mai dorește să evolueze. Totuși, deși tema principală a romanelor mele este dragostea, în fiecare roman am încercat diverse subteme, cu care mi-am provocat creativitatea, ca să spun așa.


Ce a descoperit Erika Knight despre Adam Welch și Adam Welch despre Erika Knight în romanul Cristalele inimii ? Ce poveste spun cititorilor, cei doi ?


Cristalele inimii este o continuare a volumului Electrizant și spune povestea prietenei Annei și a fratelui lui Jayden. Erika este un personaj feminin care din cauza unei traume din copilărie pe aproape tot parcursul romanului este un simbol al nesiguranței emoționale. Adam este nevoit să lupte pentru dragostea ratată în adolescență cu armele maturității. Spre finalul romanului, Erika reușește să creadă din nou în dragoste, deși totul este inițial un contract și este pusă în ipostaza de a lupta la rândul ei pentru iubire. Spre deosebire de Electrizant, aici este vorba despre un cuplu căsătorit în care fiecare este în conflict cu sine însuși, cu persoana de lângă, dar și cu ceea ce le rezervă viața pe parcurs.


Ce cărți, ce autori ți-au modelat personalitatea, etic și estetic, deopotriva? Ce au în plus, în minus scriitorii care scriu romane de dragoste?


Ciudat este că scriitorii mei preferați sunt Dostoievski și Rebreanu, însă îmi plac și nuvelele lui Caragiale, adică în special romane sau nuvele psihologice. Poate pentru că îmi plac descrierile detaliate ale stărilor sufletești ( când am început să scriu, uram descrierile, iar acum acelea pot să spun că mă definesc oarecum). Dintre scriitori contemporani care scriu romane de dragoste aș menționa-o pe Penelope Douglas, Coleen Hoover și Jasinda Wilder. Nu știu dacă sunt în măsură să mă pronunț în legătură cu minusurile romanelor de dragoste în general, poate aș putea să spun că nu sunt suficient de realiste uneori, însă chiar acesta este farmecul lor, posibilitatea de a evada într-o lume plină de emoție, de iubire, de lucruri pozitive.


Crezi că există un tip de personalitate care crește șansele ca un scriitor să devină cunoscut mai repede, aici pe wattpad? Cum ți-ai format baza de cititori ? Care a fost primul lucru care l-ai făcut când ai ajuns pe wattpad ?


Nu cred că este un tip de personalitate care crește reușita unui scriitor sau nu. De când sunt pe această platformă mă minunez încontinuu de cât talent există. Inițial am citit, cum am spus. Când am început să scriu nu știam încă exact cum stăteau lucrurile pe aici. Nici acum nu am vreun truc în mânecă, pentru că întotdeauna am fost adepta corectitudinii, dar și pentru că nu mă pricep la marketing și cred că o parte a platformei acesteia este și să știi să te vinzi, să-ți faci publicitate. Cum spuneam în introducere, sunt ușor introvertită și nu comunic foarte mult. Pe această cale vreau să le mulțumesc cititorilor mei și să îi asigur de recunoștința mea și de asemenea îmi cer scuze cititorilor care nu au primit răspunsuri la comentarii. (a fost o vreme când nu funcționa platforma, dar o lungă perioadă de timp am fost absentă). Baza de cititori s-a mărit cu fiecare an petrecut aici, așadar nu știu dacă neapărat am făcut eu ceva, decât poate faptul că am avut răbdare. Am constat încă de pe vremea când doar citeam că valoarea pe această platformă nu este numărul de citiri, voturi, urmăritori. Totuși, sunt onorată și recunoscătoare pentru tot ce am.


Sa zicem ca ai scrie scenariul după "La naiba cu dragostea!" – la fel de cinematografic precum celelalte – și ai avea libertatea sa alegi actorii principali și secundari. Cine ar fi aceștia?


Cred că mi-ar fi dificil să aleg actorii. Întâi ar trebui să le iau un interviu și apoi să-i văd cum interacționează. În cazul unei povești de dragoste este foarte importantă chimia dintre actorii în rolurile principale, așa că nu pot alege doar după fizic, deși am câteva opțiuni în minte. Pe Ivra mi-am imaginat-o într-o oarecare măsură cum e fata de pe copertă.


Ce loc trebuie sa ocupe lectura în procesul de formare a noilor talente literare? Crezi că un ridicat apetit spre lectura poate fi o condiție esențiala în procesul formarii unor scriitori valoroși ? Ce citești aici pe wattpad, în timpul în care nu lucrezi la romanele tale ?


Lectura este piatra ce stă la baza unui scriitor, mai ales în această epocă atât de tehnologizată. Din punctul meu de vedere, tehnologia transformă mintea umană și ucide încet creativitatea. Prin lectură, ești pus în situația să-ți imaginezi și același proces în sens invers are loc și când scrii. Trebuie să menționez că este important și ce citim. Recomand tinerilor să citească și literatură clasică, chiar dacă li se pare plictisitoare, să o considere o provocare. Pe Wattpad citesc destul de rar, însă îmi place să descopăr talente și admir foarte mult creativitatea tinerilor de pe această platformă.


Care sunt proiectele de viitor și ce mesaje le transmiți cititorilor de pe platformă ?


Mai am câteva idei în ciorne, dar deocamdată îmi doresc foarte mult să termin cărțile începute.


Dragi cititori, vă mulțumesc pentru că sunteți alături de mine și chiar dacă nu o spun, mă simt onorată de fiecare citire, vot, comentariu! De asemenea, sunt recunoscătoare pentru prietenii pe care mi i-am făcut aici, se știu ei!


~Interviu cu Adda~

Comment