#5. Interviu cu KorinaStandford (cititoare)

Despre KorinaStandford :


M-am născut în US, dintr-un părinte american și unul român. Acum, m-am mutat în Anglia și voi rămâne aici o perioadă de timp. Iubesc foarte mult cultura românească și obiceiurile din România, însă nu mă împac prea bine cu limba. Am învățat să citesc în limba română , dar îmi este foarte greu să scriu. Sunt o fire veselă, visătoare și comunicativă. 


Care e întrebarea pe care ți-ai dori să o adresezi unui scriitor, dar pe care nu ai adresat-o niciodată?


L-aș întreba de unde îi vine inspirația, mai ales pe scriitorii de literatură fantastică. Oamenii aceia mi se par foarte talentați în a construi lumi noi și neexplorate, care te invită să le pătrunzi farmecul. Te fac să te simți ca la tine acasă.


Ce scriitori români și străini îți plac prezenți în patrimoniu universal? 


De la români, am citit foarte puțini. Mi-a plăcut Eminescu și Ion Luca Caragiale. Îi plăceau și tatălui meu. Când eram mică îmi citea poeziile lui Eminescu. Mi se pare un poet genial, dacă reușești să îl înțelegi. De Caragiale îmi place pentru că nu se învechește niciodată, tot ce a scris el este încă la modă în societatea românească. 


Din literatura universală îmi plac scriitorii ruși, Tolstoi și Dostoievski. Am o slăbiciune pentru Edgar Allen Poe și Jane Austin. Rușii surprind cel mai bine trăirile psihologice ale personajelor, iar Jane Austin e specială pentru că a reușit să arate lumii care era realitatea englezească din perioada în care a trăit, adică nu a aruncat sub preș gunoiul. Poe e un maestru desăvârșit al macabrului, îl iubesc pentru povestirile sale fantastice bizare.


Ce îți place cel mai mult la cărțile de pe wattpad ? Ce cărți citești aici?


Îmi plac cărțile de fantezie și cele clasice, dar care din păcate nu prea se găsesc aici. Îmi place o fantezie să fie bună, să aibă acel "touch" înțelept. Îmi plac dialogurile care aduc un plus de valoare prin vorbe înțelepte rostite de personaje. 


Ce sfaturi le-ai da scriitorilor de pe wattpad ? 


Aș dori să mă adresez scriitorilor de fantezie, pentru că am citit foarte multe cărți, de la Tolkien la Martin și Brooks la Lawrence. Înainte să scrieți o carte de fantezie, ar fi bine să îi citiți pe titanii acestui gen, iar apoi să citiți istorie, literatură și alte științe umaniste. Ca să poți să creezi o asemenea lume, ai nevoie de aprofundare a culturii tale, în primul rând. Știu că este greu, dar mai bine scrii mai încet și aprofundat decât rapid și prost.   


Marea majoritate a cărților de aici ale scriitorilor nu prea au profunzime, nu simți emoția când le citești.


Ai face pasul de la cititor la scriitor ?


Nu cred că aș face acest pas, mă văd mai mult ca un cititor decât ca un scriitor. Nu simt că am talentul și priceperea ca să scriu. Știu că toate au un început, dar simt că nu e darul meu în viață. Pot să fac mai multe lucruri în alte domenii decât în literatură. Sunt talentată pe alte părți și vreau să le valorific pe acelea. 


Ce te atrage la cultura românească ? Tu poți să citești în două limbi foarte lejer, cum îi vezi pe scriitorii străini de pe wattpad vs cei din România ?


La cultura românească mă atrag obiceiurile din folclor care au fost izvor de opere literare foarte bune. Îmi pare rău că nu s-a mai născut un Eminescu care să ducă literatura româna în afara țării. Avem foarte multe mijloace acum să ne promovăm, inclusiv acest internet, dar văd o degradare în cultură și literatură. Cei mediocrii se promovează mai bine. Dacă s-ar naște doi de Eminescu, unul în proză și unul în poezie, România ar fi cu siguranță mai bine văzută pe scena internațională a literaturii.


Cu privire la scriitorii români versus cei străini, cred că mulți încearcă să îi copieze pe cei străini. Văd că, ceva e la modă și încearcă și ei. La fel se întâmplă cu cărțile acelea cu vampiri și vârcolaci. Românii uită că ei l-au dat pe Dracula lumii, în persoana lui Vlad Țepeș. Fiind român, cred că poți scrie cărți mai bune decât străinii cu vampiri și vârcolaci. Numai că ai în țară la Bran, Castelul plus ce s-a scris în istorie e de o mie de ori mai mult decât toate cărțile acelea la un loc. Dacă s-ar inspira de acolo românii ar fi mult mai câștigați și ar scrie mai bine acele cărți.


Ce alte pasiuni ai ?


Îmi place să călăresc, să vizitez alte țări și să joc remi.  


Care ar trebui să fie trăsătura definitorie a unui scriitor ?


Cred că sunt mai multe. Pe lângă imaginație, mai e inteligența, munca pe care trebuie să o depună și experiența de viață și de cultură pe care o are în spate.


Cum ai îmbunătăți platforma wattpad ? Ce sfaturi le-ai da fondatorilor ?


În primul rând ar trebui să educe utilizatorii. Sub tag-uri ar trebui scris în câteva cuvinte la ce se referă, pentru că marea majoritate vor să impresioneze și le folosesc greșit. Aș introduce și un translator pe site, în sensul ca să ai acces să citești și operele altor scriitori în alte limbi. Sunt mulți talentați, însă există și bariera limbii. Sunt convinsă că mulți autori români dacă și-ar publica aici cartea în engleză cu acel translator ar fi peste cei străini. 


Câteva cuvinte de final pentru scriitorii de pe wattpad?


Să aibă mai mult curaj și să experimenteze cu mai multe genuri literare.


~Interviu cu EmanuilMena, tradus din limba engleză~

Comment