#18. Interviu cu Exypeta (scriitoare)

Despre Exypeta :


Autocaracterizările nu sunt tocmai pe placul meu fiindcă depind foarte mult din ce punct de vedere sunt realizate. Consider că toți suntem într-o continuă evoluție, însă, ca om, principalele mele caracteristici sunt introversia, simțul ciudat al umorului, sensibilitatea și încăpățânarea. Țin foarte mult la opiniile și principie mele. Nu mă abat de la ele.


Ca scriitor, mă caracterizează perseverența și creativitatea. Încerc să găsesc moduri inedite de a reprezenta concepte simple sau, din contră, încerc să simplific idei abstracte.


Care a fost momentul în care te-ai hotărât să scrii pe wattpad ? Care a fost temerea ta cea mai mare ?


Momentul acela a avut loc acum cinci ani. Deși contul actual are patru ani, eu avusesem altul înainte. Eram foarte idealistă și apreciam la propriu fiecare vizualizare. Pe atunci, nu aveam temeri.


Prin ce crezi că surprind cărțile tale și ce mesaje vrei să transmiți cu ele ?


„Cameleonii", romanul la care lucrez în prezent, surprinde prin complexitatea subiectului. Are elemente fantastice, SF, filosofice, momente pline de acțiune, suspans, dramă, iubire și există tipologii de personaje realiste de care te poți atașa sau pe care le poți disprețui cu ușurință. Nu toate sunt ușor de înțeles, căci scopul romanului e să transmită mesaje subtile și să îți mențină interesul. Exploatez diverse teme și, în opinia mea, nu vei găsi prea multe motive literare clișeice în această lucrare. Accentul cade pe evoluție, din punct de vedere intelectual și moral. Hiel Hevanova, protagonista, încearcă să își depășească propriile așteptări și, deși viața ei familială și amoroasă nu e bine pusă la punct, fata are aspirații înalte. Rămâne de văzut dacă va ajunge să le atingă sau să se afunde într-un hău al pierzaniei.


„Iluzionista", în schimb, este o nuvelă care ilustrează fantezia altfel, prin ochii antagonistei. Scopul acestei lucrări este concluzia pe care cititorul ajunge să o considere veridică: e în regulă să ponegrești sufletele altora pentru a-ți îndeplini visele sau totul are o limită? Condiția de femeie fatală îți oferă o multitudine de privilegii, e adevărat, dar comportamentul promiscuu și moralitatea cel puțin ambiguă nu au și ele consecințe?


Omul și natura umană este o temă fascinantă în literatură. Cum tratezi această problematică în cărțile tale și ce tipologii de personaje le dezvălui cititorilor ?


Comuniunea om-natură a fost intens exploatată de-a lungul timpului, dar eu îmi doresc să o duc la cu totul alt nivel în romanul meu. O bună parte dintre personajele mele aparțin lumii animalelor, iar viziunea lor asupra vieții e cât se poate de diferită.


Tipologiile prezente în carte sunt cât se poate de diverse. Dar mă pot mândri cu faptul că personajele mele au defecte realiste pe plan moral și fizic. Presupun că toți ne-am plictisit de acele personaje aplatizate.


În nuvelă, pot spune că voi demonta câteva mituri și voi arăta câteva fațete diferite ale antagonistei.


Ultima ta carte, "Tablouri Cameleonice" este o satiră la adresa mentalității umane. Poți să ne spui care sunt slăbiciunile individuale, sociale pe care le ironizezi ? Care e cea mai absurdă mentalitate umană din punctul tău de vedere ?


Nu ironizez slăbiciuni. Sau, cel puțin, nu le denumesc astfel. Prefer să le spun „cusururi" sau „metehne". Critic felul în care oamenii neglijează natura, critic tendința exagerată a unora către calofilie și hedonism, critic lipsa lor de cumpărare. De asemenea, în carte discreditez unele hotărâri ale acestora. Deși lucrarea se bazează mai multe pe specii inventate de mine, protagonista e pe jumătate om.


Există multe prototipuri absurde și nu cred că e suficient spațiu pentru ele. Însă una dintre cele mai neplăcute caracteristici este inabilitatea de a accepta opinii diferite de ale tale.


Ce părere ai despre wattpad și despre modul de promovare al cărților aici ? Cum îți promovezi tu cărțile în fața cititorilor ? Cum îți găsești acel bazin de cititori căruia i se adresează cărțile tale ?


Susțin că modul de promovare al cărților nu este perfect, dar promovarea în sine e destul de problematică. Personal, întâmpin probleme legate de audiență. Majoritatea populației de pe Wattpad este adolescentă, iar automat cărțile adresate acestui public prind mult mai repede. Cartea mea nu se adresează în mod special adolescenților. E vorba de altă nișă, tocmai de aceea nu este foarte populară.


Ai avut vreun moment în care ai vrut să părăsești platforma ? Cum reacționezi la critica defăimătoare și neconstructivă ?


Nu am avut vreun moment serios deoarece apreciez că această platformă mi-a trezit dorința de a scrie. Scrisul e o pasiune foarte frumoasă, însă uneori ia mult timp, așa că momente de inactivitate au existat.


Am învățat de-a lungul timpului să identific imediat critica în funcție de constructivitatea sa. Pot spune doar atât: unii oameni nu merită timpul tău – minute pierdute pentru a-i face să înțeleagă inutilitatea a ceea ce spun.


Ce părere ai despre piața de carte din România ? Ce scriitori contemporani români citești, dar străini ? Citești cărțile altor scriitori de pe wattpad ?


Piața de carte din România este un subiect mult prea vast. Pe scurt, se citește puțin, iar calitatea e și ea destul de îndoielnică. Din câte am observat, există câțiva scriitori contemporani români decenți, ba chiar foarte pricepuți, însă am sesizat și prezența unor persoane cu pretenții de scriitori.


Citesc din când în când autori străini contemporani. Unii scriu sublim, alții mai puțin. E decizia cititorului.


Citesc destul de puțin pe Wattpad. Am observat câteva cărți bune, precum „Jocul oglinzilor" de -Nerium-, lucrările lui Cynthia Orszag și multe altele, dar durează ceva să găsești una de calitate.


Ai un motto care îți reprezintă pasiunile ? Ce muzică asculți când scrii sau când te relaxezi ? Ce alte pasiuni ai ?


Cred că, în materie de scris, citatul lui Ernest Hemingway mi se potrivește mănușă: „prima variantă a oricărei cărți este o prostie". Nu ascult muzică atunci când scriu. Am nevoie de liniște desăvârșită și de concentrare maximă pentru a nu-mi pierde ideile. Ascult o varietate de genuri, contează pentru mine vocea, ritmul și versurile. Ador să scriu, să citesc, să călătoresc, să desenez crochiuri (foarte rar o fac însă) și să petrec timp în natură. Cred că ea poate fi foarte liniștitoare.


Dacă ar fi să aplici unele absurdități umane la platforma wattpad care ar fi acelea ? Ce lucruri îți plac și ce lucruri nu la această platformă ?


Absurdități sunt peste tot, iar platforma aceasta nu e ferită de ele. Nu am spațiul, timpul, răbdarea și interesul necesar pentru a le menționa, dar probabil toți ne-am confruntat cu ele. Trebuie doar să știm să acționăm cu tact. Unii nu înțeleg nici măcar logică elementară, dar poți oricând părăsi discuția cu demnitate.


E o platformă pentru amatori. Nu pot avea pretenții prea mari pentru că și eu sunt din aceeași breaslă (n. tr. tot amatoare). Toți am început de undeva, fie că unii au avut o lansare mai bună, fie că alții au sărit direct în groapă.


Probleme sunt și mereu vor fi. Nu merită menționate, ci doar gestionate corect.


Ce planuri de viitor ai ? Ce cărți urmează ? La final, te rog să le adresezi câteva cuvinte cititorilor și ce se ascunde ca și simbolistică în spatele user-ului tău de wattpad.


Am în plan să termin nuvela și romanul, iar după să continui cu volumul doi. Plănuiesc o duologie. În rest, probabil voi încerca o combinație dintre câteva idei mai vechi pentru o nouă lucrare. Vom vedea rezultatul.


Exypeta provine din alăturarea termenilor grecești „exypnos" (inteligent) și „petalouda" (fluture).


Deși cititorii mei sunt puțini, le apreciez fidelitatea și le mulțumesc pentru susținerea timidă de care au dat dovadă. Mulțumesc, de asemenea, pentru interviu.


~Interviu cu Adda~

Comment