#1. Interviu cu WAAlice (cititoare)

Despre WAAlice :


Un om nebun cu suflet bun. Gândesc, exist, nu sunt controlată de clișee, experimentez, chiar dacă greșesc. Pe wattpad vreau să cunosc oameni frumoși care gândesc la fel.


Care e prima carte care te-a făcut să plângi?


Jane Eyre. După o copilărie marcată de sărăcie, Jane devine guvernantă la castelul unui om bogat din Anglia. Cu timpul, cei doi se îndrăgostesc unul de celălalt, iar Jane crede că va avea o viață liniștită, când un secret din umbra Rochester le amenință acea viață. Romanul abordează probleme ca și diferențele de clasă și religia în Anglia. Mi-a plăcut un citat din acest roman pe care vreau să îl împărtășesc.


"Dragă cititorule, sper să nu simțiți niciodată ce simțeam eu atunci. Ochii voștri să nu verse vreodată lacrimi atât de tumultuoase și fierbinți ca cele vărsate de mine. Să nu înălțați către cer rugăciuni pline de disperare şi agonie ca cele rostite de buzele mele. Să nu vă temeți niciodată, ca mine, că sunteți pricina nefericirii persoanei pe care o iubiți din toată inima."


Prin ce pelerinaje literare ai trecut pe wattpad ?


Citesc cărțile de high fantasy ale autorilor români și străini. De asemenea îmi plac dramele și literatura sci-fi precum și poezia. Un lucru care nu îmi place la autorii români e faptul că folosesc tagurile greșite.De cele mai multe ori ne trezim în genul fantezie că avem lucrări ale unor copii care vor să iasă în evidență cu orice preț, lucrări catalogate ca și mature și încadrate la fantezie sexuală, nuditate, sex. Așa că, dragi autori români, cei sub 18 ani,  nu mai poluați spațiul de fantezie românească cu asemenea lucrării, autorii adevărați de lucrări cu tagul de "fantezie" ajung la finalul clasamentului din cauza voastră. Mai mult, acele lucrări sunt o atrocitate pentru genul fantezie.   


Ce autori de fantasy și poezie de pe wattpad îți plac ?


Îmi place Adda , cartea Stăpâna Runelor mi se pare una superbă, ai tot ce vrei acolo ca și cititor de fantasy, o lume nouă, o limbă nouă, personaje complexe, intrigi principale și secundare care te țin în priză.


De la străini îmi place angelapope, The Moonlight Boy, carte care defapt a fost și furată de pe wattpad. Îmi place că are o sensibilitate aparte. De asemenea mai sunt BriBaker și SabrinaFlyn, care au creații originale, detaliate din punct de vedere al universului fantasy.


De la poezie îmi place căzută_din_rai cu volumul Morminte și lalele, cu o expresivitate a poeziei deosebite.


Ce ai schimba la platforma wattpad ?


Eu înțeleg că există creativitate și imaginație și că fiecare poate să și-o manifeste liber, însă tot ce înseamnă "mature", sex, violență scrise de puști de 12+ ar trebui să dispară de pe această platformă. La vârsta aceea cu siguranță nu ai putea să scrii așa ceva. Copii, voi nu mai scrieți povești, legende ? Unde au dispărut acelea ? Aceste aspecte le-aș cenzura.


Ce ar trebui un scriitor să dețină ca și cunoștințe ca să te poată atrage spre cărțile lui ? 


Cred că ar trebui să cunoască istoria, literatura română și străină, psihologia, filosofia, să aibă vocabular, adică "să fie citit" într-un cuvânt. Din imaginație nu poți scrie o carte. E nevoie de muncă. Nu poți fi profund dacă nu știi psihologia personajelor. Îmi plac scriitorii care au profunzime și au dialoguri ale personajelor inteligente. Din păcate, un minus al platformei wattpad e faptul că se promovează mediocritatea. Concursurile, de cele mai multe ori sunt jurizate de copii, care nici nu cunosc genurile literare, împingându-i astfel în față pe niște autori mediocrii. Același lucru e valabil și la critică.


Ce i-ai transmite unui scriitor debutant ?


Să aibă încredere în el, dar să nu se arunce prea sus, ca apoi să își frângă aripile. Ca și exemplu, să nu se gândească vreodată că la 16 ani va putea scrie high fantasy, să conceapă lumi complete, cu personaje și intrigi complexe. Este exclus. Trebuie să înceapă de la compuneri, eseu, nuvelă, în sus.  


Cum îi arăți un scriitor de pe wattpad că îți place să îl citești ?


De cele mai multe ori las comentarii și like-uri la capitole sau îi listez cartea în reading list.


Crezi că titlul și coperta sunt importante, ca o carte să atragă ?


Titlu și coperta sunt într-adevăr importante, sunt ca o carte de vizită. Mulți nici măcar nu dau click pe carte dacă titlu și coperta nu au impact grafic, însă vorba englezilor "nu judeca o carte după coperta ei!". Pentru mine dacă cartea nu mă prinde de la primul capitol, oricât de atrăgătoare ar fi titlui ei și coperta nu o mai citesc. 


Ce alte pasiuni mai ai pe lângă citit ?


Îmi place să dansez și să joc tenis de câmp. 


Câteva cuvinte de final pentru scriitorii de pe wattpad?


Dacă aveți darul, scrieți, dacă nu, munciți mai mult, dar nu vă lăsați din a scrie !


~Interviu cu EmanuilMena ~

Comment