#25. Interviu cu DragonulAlb (cititor)

Despre DragonulAlb :


M-am născut și am crescut în US, având ambii părinți români. Stau în New York. New York-ul nu are prea multe clădiri remarcabile, în general clădirile de aici sunt gri și foarte înalte. Aici importante nu sunt clădirile, ci oamenii și spectacolul străzii, care aici este de cea mai buna calitate. NY are multe orașe diferite în el și e un paradis al galeriilor de artă. De aici am și o pasiune mare pentru artă. În timpul liber îmi place să citesc și să mă plimb în parcuri. Sunt un optimist născut.


Care a fost prima carte pe care ai citit-o când erai mic ? Ce cărți citești acum ? Ce literatură citești?


Prima carte pe care am citit-o a fost Alice în țara minunilor de Lewis Caroll. Acum citesc multe cărți de fantezie. Am descoperit lumea fanteziei cu cartea Hobbitul de Tolkien. 


Îmi place fantezie pentru că mă pot refugia în alte lumi.Când citesc, vreau să fiu transportat într-o lume diferită, cu reguli diferite. În al doilea rând este de misterul: lumea reală este plină de lucruri uimitoare, dar ne putem imagina și alte lucruri care nu există, prin alte cărți citite, și imaginația umană este uimitoare în varietatea sa. Ar fi trist dacă ne-am limita doar la ceea ce a fost posibil. În ultimul rând, în cea mai bună fantezie, adică în high fantasy, există povești reale, umane, care ne învață cine suntem sau putem fi, așa cum face toată literatura bună.


Acum citesc Earthsea Saga de Ursula Le Guin și The Kingkiller Chronicle de Patrick Rothfuss. 


Ce cărți citești pe wattpad ? Ce autori români și străini îți plac aici ?


Aici citesc tot fantezie. E plin de YA, adică de fantezie pentru tineri adolescenți, însă mie îmi place high fantasy. Sunt câteva cărți foarte bune de high fantasy și aici. 


Dintre români îmi place AdrianaIvascu cu cartea 7 Regate. Cum am mai spus este una dintre cele mai bune cărți de high fantasy de pe wattpad. Are tot ce iți dorești în ea. Dacă pana acum citeam doar cărțile străinilor, eu fiind în NY, pot spune ca aceasta e mult mai bună din toate punctele de vedere, de la lumi, la creaturi, personaje cu umor și inteligenta, magie, este pur și simplu superba. Mulțumesc autoarei.


Dintre străini apreciez pe De _ag926_ cu cartea Athena Wolfborn. Este o carte bună, chiar dacă în sine nu este un high fantasy. Are stilul de poveste. E foarte bună în a scrie scenele de bătaie.


Care este visul tău ?


Visul meu este să călătoresc în toată lumea. Îmi place să descopăr țări noi cu oameni diferiți și obiceiuri diferite.


Cât de aproape ești de România ? 


România este în fiecare secundă prezentă în mine. România mă face să mă bucur, pentru  că amintirile mele cele mai vechi sunt de la părinții mei. România mă supără pentru că nu este așa cum aș dori. Nu înțeleg de ce nu se schimbă lucrurile în România mai ales acum că există atâta deschiderea din partea celorlalți, mai ales cu tehnologia. 


Cum crezi că va afecta tehnologia scrisul ?


Cred că scrisul va dispărea complet, adică vei interacționa cu un computer doar prin vorbire, iar el îți va așeza cuvintele pe pagină. Cred că în viitor ne vom raporta mai mult la vorbire și la audio. Asta nu înseamnă că este un lucru bun. Acum marea majoritate scriu pe un PC sau pe o tabletă, telefon, iar mulți au uitat de scrisul de mână. Mulți spun că scrisul de mână este foarte benefic pentru creativitate, dar din păcate autorii moderni nu îl mai folosesc. 


Dacă ai fi un scriitor celebru ce subiecte ai aborda într-o nouă trilogie ?


Aș aborda anumite teme complexe cum ar fi încălzirea globală și acest "waste", adică risipa pe care o fac oamenii. Unii mor de foame și alții au prea mult și aruncă. Într-o lume fantastică nouă, aș aborda aceste două teme. Omul modern încă e barbar, se gândește doar lui să îi fie bine, fără să se gândească la consecințele pe care le are acel "bine pentru el" asupra lumii.


De unde îți cumperi cărțile pe care le citești ? Mai mergi prin librării?


Cumpăr multe cărți de pe Amazon, dar merg și în librării. Există o librărie foarte frumoasă de unde îmi cumpăr cărți, în NY. Pentru cei care vin aici în excursie, pot să o viziteze, se numește STRAND BOOKSTORE,  și are adresa la East Village, New York, pe 828 Broadway,  în colț cu 12th Street, la doar două străzi Union Square. 18 miles of books au acolo. E și sloganul lor.


Ce diferență esențială ai întâlnit în societatea din US față de cea românească?


Atitudinea. La noi în US atitudinea față de orice te face mai constructiv și mai grav. Aici ne place să fim liberi să lucrăm ca și freelanceri, să încercăm să construim o afacere de la punctul zero, fără a ne fi teamă de viitor și că vom da "fail". În România ești învățat că ești buricul târgului și de aceea nu trebuie să dai "fail". Omul nu este construit așa. Marea majoritate se angajează la stat pentru că este un loc călduț, fără să iasă din acea cutie ordinară. Românii nu au un proiect colectiv. E păcat de acea frumoasă țară. 


Cu persoanele care ai interacționat, scriitori și cititori de pe wattpad, ce ai descoperit ?


Am descoperit multă superficialitate. Aici mulți sunt debutanți, dar nu vor să evolueze în scris, căci cred despre sine că sunt cei mai buni. Dacă le faci observații se supără. Sunt mulți care nu cunosc ceea ce numim noi tipuri de literatură. Nu fac diferența între ele. Încerc să le explic : oameni buni, nu vă aruncați să scrieți high fantasy la 16-18 ani că nu o să puteți.  Nu aveți cunoștințele necesare nici măcar despre cum se rotește lumea noastră. În loc să înceapă cu fantezia joasă și cea de YA, de adolescenți se aruncă la cea mai  complexă dintre toate unde concurează cu titanii Tolkien și Martin. După ce ai citit multe cărți de high fantasy din top și le citești lucrările lor, îți dai seama cât de puerile și lipsite de esență sunt. Ei trebuie să înceapă de jos cu nuvele, apoi proza scurtă, după fantezie joasă, de copii, de adolescenți și când se maturizează să scrie high fantasy, cea mai complexă. 


La fel și la romance. Tu nu ai făcut sex în viața ta, dar copiezi din alte cărți și îți imaginezi tot felul de prostii pe care le scrii și prind la copii mai mici decât tine, prostii care nici măcar nu au o logică și ești un fel de regină porno aici, pe wattpad la 17 ani. 


Care crezi că ar fi persoane marcante în patrimoniu universal ?


Cred că ar fi Leonardo da Vinci, Einstei, Galileo Galilei, Tesla, Mozart, Arhimede și Disney pentru lumea care a creat-o și a lăsat-o moștenire.  


La final, te rog să adresezi câteva cuvinte scriitorilor.


Vă rog să nu săriți etapele scrisului. Porniți de jos, scrieți că vă face plăcere nu să fiți faimoși. Scrieți mai puțin, dar mai calitativ, prin documentare și lectură zilnică.


~Interviu cu EmanuilMena ~

Comment