#16. Interviu cu wessbye (scriitoare)

Despre wessbye : 


Despre mine, poate sunt multe de spus, dar mă rezum doar la câteva lucruri. Sunt o persoană ca oricare alta, cu bune și rele, cu defecte și calități. Sunt foarte încăpățânată, ambițioasă dar în același timp și delăsătoare. Am renunțat la multe de-a lungul timpul ca să mă pot considera o persoană împlinită. Am prea multe regrete ca om și poate prezint prea multe personalități. Port niște măști ca să mă apăr de oameni, pot să zic că sunt o persoană falsă. Nu sunt puternică sau curajoasă pentru că m-am pierdut pe mine de prea multe ori.


Ca scriitor. Nu vreau să fac o carieră din ceea ce scriu. Scriu din plăcere, din pură pasiune, pentru că a devenit o parte din mine, ancora care m-a salvat acum mult timp, dar din păcate am renunțat la scris atunci. Am revenit din nou la lucrul care mă făcea cu adevărat fericită pentru că aveam nevoie de el. Scrisul m-a ajutat să trec peste decepțiile vieții.


Cu tot ce ai scris până acum pe wattpad, mă refer la cărțile tale, te consideri un scriitor realizat ?


Nu pot să spun că nu sunt mulțumită de cărțile mele. Mă bucuram enorm cum creșteau numărul cititorilor mei. Nu sunt realizată, dar sunt mulțumită de ceea ce fac, că încerc să creez o posibilă artă a mea.


În calitate de poet cum ai defini speranța ? Mai crezi în orizonturile ei ?


Încă mai există speranță în orice lucru, poate nu o vedem dar ea există. Eu din păcate am uitat ce e aia speranță. Am crezut cândva în ea, am pierdut-o atunci când m-am pierdut pe mine. Încerc să mă regăsesc cu ajutorul scrisului. Poate el mi-a devenit speranță.


Există curba vieții cu partea ascendentă şi regresia. La tine care a fost partea ascendentă și regresia în la scris?


Scriu din pură inițiativă, am revenit la vechea mea pasiune. Poate circumstanțele vieții m-au adus la ce mă făcea să mă simt vie cu adevărat.


Îți place să scrii mai mult proză sau versuri ? Am văzut că ai început un nou volum "Sub Aripa Întunecată a Nopții", ce teme noi abordezi în acest volum față de poezia ta ?


Îmi place să scriu mai mult versuri pentru că mă eliberez mai ușor prin cuvintele pe care le scriu. Am început volumul acela și am prea multe idei pentru el. Abordez aceleași teme dar vreau să scot în evidență ambele părți ale vieții.


În evoluţia omului, hazardul înseamnă ceva? Sunt oameni care știu și oameni care nu ştiu să se descopere pe ei... Ce crezi că au reușit să descopere cititorii tăi la tine din volumele publicate de tine pe wattpad?


Depinde de fiecare om cum îl percepe, destinul nu e același la fiecare, e diferit. Scopul omului va fi întotdeauna acela de a-și trăi viața, dar tot de el depinde cum vrea să o trăiască.


Nu știu dacă au reușit să descopere ceva despre mine prin cărțile pe care le-am scris, poate au observat pasiunea mea pentru scris. Nu îmi place să scriu despre mine deși am anumite capitole în care eu intru în pielea eului liric sau al personajului pe care îl scot în evidență. Ele au devenit o parte din mine, dar nu îmi place să o esențiez, prefer să rămân o enigmă pentru cei din jurul meu.


Simți că un loc anume te-a învăluit poetic? Dar un moment din viața ta ? Care a fost cel mai poetic moment al tău de până acum ? Dacă îi privim pe oameni aşa cum trec ei grăbiţi pe stradă, au, la modul evident, o caracteristică poetică anume?


Natura mă învăluiește întotdeauna. Îmi place nespus de mult să o admir și să o evidențiez mai tot timpul atunci când scriu sau desenez. Momentele din viața mea cred că ele mă inspirau să scriu mult mai mult și să încerc să mă perfecționez.


Se spune că sunt mai mulţi cei cu paşii tiptili. Oamenii buni sunt tot mai puţini? Căror valori umane le acorzi prioritate, respect, consecvenţă ? În volum tău, "Sub Aripa Întunecată a Nopții", ce valori umane abordezi ?


Sunt din ce în ce mai puțini. Sinceritatea și bunul simț sunt valorile umane căror le acord prioritate. În cartea mea încerc să cuprind mai multe valori dar și defecte, dar le abordez pe cele două mai des. Sinceritatea a devenit pentru mine o prioritate, poate cea mai importantă.


Spune-ne câte ceva despre personajele cărților tale. Ce tipologii întruchipează ele ? În pielea cărui personaj ai vrea să trăiești ?


Personajele cărților mele întruchipează multiplele mele peronalități. Unele sunt sincere, altele încearcă să ascundă adevărul care e prea dureros. Nu aș vrea să trăiesc în pielea personajelor mele, pentru că am făcut-o deja, demult.


Cu ce obsesii te confrunți aici pe wattpad ? Ai găsit ceva autori/ cărți care nu te lasă să dormi noaptea ? Ce îți place și ce nu îți place la platformă ? Cum vezi viitorul platformei ?


Găsesc din ce în ce mai mulți scriitori care scriu din ce în ce mai bine. Sunt lucruri și care îmi plac și care nu îmi plac la această platformă. Are câteva probleme care ar putea dispărea. Viitor ei ar fi promițător dacă ar știi să eclipseze părțile proaste și să le scoată în evidență pe cele bune.


Ce cărți urmează ? La final, te rog să le adresezi câteva cuvinte cititorilor.


O să scriu la cărțile pe care le-am început, și vreau să le termin.


Ca cititor, pentru că și eu citesc, le adresez doar niște simple cuvinte: Doi oameni nu pot să aibe aceeași părere despre o carte, găsiți-vă orizonturile în care ați vrea să trăiți, regăsiți-vă pe voi în pielea fiecărui personaj pe care-l idolizați din cartea voastră preferată. Nimeni nu vă fură dreptul la citit.


~Interviu cu Adda~

Comment